Interview Zakenkring Valencia with Els, our founder (Dutch)

Els van Humbeeck is founder en manager van Olive Operations, een bedrijf dat internationale bedrijven helpt die (willen) opereren in Spanje met alle mogelijke support diensten: operationeel en team management, P&L, HR, operational efficiency en marketing.

Vertel eens, hoe is Olive Operations in Valencia terecht gekomen?

Na een corporate carrière van 20 jaar wilde ik uitbreken, weg uit m’n
comfort zone, opnieuw bijleren, mezelf leren kennen, ontdekken wat ík wil en niet persé mijn medewerkers of mijn bedrijf. Dus nam ik ontslag en wilde m’n ondernemersdroom gaan waarmaken.

Daarnaast hadden mijn man Bart en ik altijd al een internationale droom. We hebben lang door Latijns-Amerika en Oceanië gereisd en speelden al lang met het idee om te ontdekken hoe echt léven in het buitenland was. Het moest zowiezo een Engels of Spaans-sprekend land worden en gezien onze voorliefde voor de Spaanse cultuur en de nabijheid werd het Spanje. Binnen Spanje was Valencia een evidente keuze: zee, voldoende economische activiteit en dynamiek maar ook geen grootstad, en een zalig klimaat. Eens we de stap hadden gezet was het starten van Olive Operations de volgende grote move.

“Wij hebben als gezin meegemaakt hoe moeilijk een inburgering kan zijn en waar je allemaal tegen aanloopt. Met Olive Operations helpen we bedrijven die gelijkaardige obstakels op hun pad tegen komen.”


We helpen hen met alle praktische zaken, zoals een kantoor en een gestor zoeken maar gaan veel verder dan dat. We zetten de rekrutering op, stellen arbeidscontracten op, werken arbeidsreglementen en onboardingpolicies uit, én zijn een klankbord voor de ondernemers die vaak nooit in Spanje verbleven en dus heel wat vragen hebben.


Je woont zelf niet (meer) permanent in Valencia. Hoe run je je bedrijf op afstand?

Eigenlijk net zoals ik dat deed tijdens Corona. Dat ging toen vanzelf en dat gaat het nog steeds. En als het dan écht moet, kom ik met veel plezier voor enkele dagen naar Valencia ?.

Wat vind je het leukste aan je werk? Heb je een voorbeeld van hoe je onlangs nog iemand enorm verder hebt geholpen?

Vaak gaat het over contacten leggen. Mensen hebben geen idee waar te beginnen en wie ze kunnen vertrouwen. Een recent voorbeeld is een Belgische specialist in e-health die op zoek wil naar IT developers in Spanje. Die mensen hebben we geholpen met het zoeken van mogelijke partners, development centers, waar ze mee kunnen gaan samenwerken.


Wat zijn jullie toekomstdromen voor Olive Operations?

Mijn toekomstdromen: zowiezo veel (jonge) ondernemers blijven helpen zodat ze echt kunnen genieten van het ondernemer zijn én van een privéleven. Ik hoop binnen een aantal jaren met een team van freelancers te kunnen samenwerken, elk met hun specialiteit, zodat we onze klanten nog ruimer kunnen ondersteunen binnen ons vakgebied.


Heb je nog adviezen voor (startende) ondernemers die willen beginnen in Spanje? Wat zijn veel voorkomende fouten die je ziet bij deze groep, die ze beter kunnen vermijden?


Eigenlijk de adviezen die ik ook in België aan startende ondernemers geef: onderschat de vele zaken niet die allemaal bij ondernemen komen kijken en niét je core business zijn. Zodra het lukt, kun je die taken beter uitbesteden zodat jij je kan focussen op je business. Want daar ben je goed in en maak je het verschil mee.

Ook: focus! Biedt niet alles aan voor iedereen. Denk goed na over wie je ideale klant is en richt je tot hem/haar in al je communicatie. Werk aan je marketing en sales (in die volgorde).

En vooral: laat je niet van de wijs brengen door al die doemdenkers die zeggen dat het toch niet zal lukken, dat er geen geld is, dat Spanjaarden zelf al geen werk vinden, enz. 

Als het je droom is, ga ervoor en weet dat je van alles wat niet meteen lukt alweer iets leert en dat het je dichter brengt tot wat wél zal lukken. Geef niet op en live the dream! Het is het écht wel waard!

www.zakenkringvalencia.com